Scroll til filter  

Hvad er forskellen på Colitis Ulcerosa og Crohn's sygdom??

I Danmark lever flere end 47.000 personer med en eller anden form for kronisk tarmbetændelse enten Crohns sygdom (Morbus Crohn, ca. 600 nye tilfælde om året) eller Colitis Ulcerosa (ca. 500 nye tilfælde om året).

Colitis ulcerosa er en kronisk inflammatorisk sygdom i tyktarmen (colon) med betændelse i tyktarmens slimhinde, hvor afføringen ved aktiv sygdom næsten altid vil være blodtilblandet. Afhængig af sygdommens udbredelse er der enten formede afføringer, løse afføringer eller blodig diarré – eventuelt med pludselig opstået afføringstrang, som kan være vanskelig at kontrollere. Mavesmerter, som opleves som kramper. Ved colitis ulcerosa er mathed og træthed ofte en del af ”billedet” sammen med ringe appetit og vægttab, når sygdommen er i sin akutte fase.

Crohns sygdom er karakteriseret ved at et hvilket som helst område af fordøjelseskanalen kan være inddraget og kan således være en tilstand, hvor dele af tyndtarmens og/eller tyktarmens væg er betændt og fortykket. De første symptomer ved Crohns sygdom er diarré, som kan være blodtilblandet og smerter nedadtil i maven. Ved længerevarende betændelse kan der opstå forsnævringer af tarmen, som kan føre til kvalme, opkastninger og oppustet mave. Ved Crohns sygdom kan der ved angreb af de tarmafsnit hvorfra næringsstofferne optages opstå mangel på visse salte og vitaminer, som derfor må tilføres i form af kosttilskud.  

Crohns sygdom Colitis Ulcerosa behandling